Wist je dat in lege batterijen nog vol waardevolle metalen zitten, die kunnen we goed gebruiken! Van de metalen uit lege batterijen worden namelijk nieuwe producten gemaakt, zoals een pan, fiets of kaasschaaf. Je kunt je lege batterijen inleveren bij alle winkels en supermarkten die batterijen verkopen. Maar ook bij veel basisscholen, campings, het gemeentelijk depot en de chemokar. Goed om te weten: de opening van het Wecycle-inzamelmiddel is ongeveer zo groot als een gebalde vuist. Ben je op zoek naar een inleverpunt bij jou in de buurt? Deze kun je eenvoudig vinden door te klikken op het onderstaande link van Wecycle en je postcode in te voeren in de zoekfunctie.
Batterijen vallen onder het klein chemisch afval. Dat betekent dat er schadelijke stoffen in zitten. Deze stoffen, waaronder kwik en lood, mogen niet in het milieu terecht komen omdat ze gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Het is dan ook belangrijk dat lege batterijen niet in de prullenbak of afvalcontainer worden gegooid, maar op de juiste manier worden afgebroken. Door een deel van de gebruikte batterij te recyclen worden bovendien nuttige grondstoffen behouden en het milieu ontlast.
De Stichting Batterijen (StiBat) is de organisatie die de inzamelactiviteiten voor lege batterijen in Nederland coördineert. Stibat creëert zoveel mogelijk inleverpunten om het inleveren van uw lege batterijen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Nadat u ze heeft ingeleverd, zorgt StiBat dat ze bij de inleverpunten opgehaald worden, zorgt voor sortering en brengt ze naar verwerkingsfabrieken in West-Europa, waar de batterijen op een milieuvriendelijke manier worden gerecycled.
Inleveren kunt u onder andere bij: Hema, Karwei, Blokker, Intertoys, Primafoon, Gamma, Dixons, Bart Smit, Scholen en uw gemeentelijke reinigingsdienst onder KCA (klein chemisch afval)
StiBat heeft regelmatig landelijke en regionale acties waarbij u leuke prijzen kunt winnen. Voor meer informatie: www.stibat.nl
Als je batterij beschadigd of opgezwollen is, wees dan voorzichtig. Het is belangrijk dat de batterij geen kortsluiting kan veroorzaken. Verpak de aangetaste batterij in huishoudfolie of een plastic zakje. Bewaar de batterij niet samen met andere batterijen en hou hem weg van brandgevoelig materiaal. Breng dan de verpakte batterij zo snel mogelijk naar een inleverpunt.
Je kunt normale huishoudelijke batterijen (zoals penlites) inleveren bij verschillende inleverpunten bij jou in de buurt. Dit geldt ook voor de accubatterijen voor foto- en videocamera's. Of voor mobiele telefoons en snoerloos gereedschap. Andere (industriële) batterijen mag je alleen inleveren bij het gemeentelijk depot.
Overal waar je batterijen (of producten met ingebouwde batterijen) koopt, kun je ze ook weer inleveren als ze leeg zijn. Maar wat gebeurt er vervolgens mee?
STAP 1: Inleveren
Wanneer jij je lege batterijen inlevert bij één van de ruim 27.000 inleverpunten, staat jouw lege batterij aan het begin van een mooie reis. Deze inleverpunten zijn winkels, bouwmarkten en basisscholen waar een inzamelmeubel, -zuil of -doos staat. Tip: heb je een batterij die niet door de opening van het inzamelmiddel past, zoals een accu van een boormachine? Lever deze dan in bij de milieustraat van je gemeente. Ook die batterijen komen bij Wecycle terecht.
STAP 2: Ophalen
Elke dag rijden er vrachtwagens door het hele land om volle inzamelmeubels, -zuilen, -dozen te legen. De chauffeurs zorgen ervoor dat alle lege batterijen in het sorteercentra van Wecycle terecht komen. Omdat een lege batterij klein chemisch afval is, moeten onze vrachtwagens aan allerlei regels voldoen.
Inzamelen volgens ADR
Chauffeurs hebben een speciale ADR-opleiding gevolgd. Vrachtwagens zijn tevens ADR-proof. En zelfs de meubels waarin de lege batterijen worden vervoerd, zijn voorzien van een ADR-keurmerk. Zo worden de batterijen veilig en verantwoord afgevoerd. ADR is trouwens de afkorting van een héél lange Franse naam voor het Europees verdrag over het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg: “Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route”.
100% groene kilometers
Wist je dat in de regio Haarlem, Amsterdam en de kop van Zuid-Holland lege batterijen 100% elektrisch worden ingezameld? Bij zo’n 4.000 winkels, basisscholen en bedrijven halen de elektrische vrachtwagens van Wecycle de volle inzamelmeubels op. Zo worden de batterijen via een nog groenere weg verwerkt tot waardevolle grondstoffen. Een mooie stap op weg naar nóg meer groene kilometers!
STAP 3: Sorteren
Wecycle haalt de volle inzamelmiddelen op en brengen deze naar één van onze sorteercentra. In het sorteercentrum worden handmatig alle ingeleverde batterijen gesorteerd op chemische samenstelling. Want batterijen zien er niet alleen anders uit, dat zijn ze van binnen ook. Daarna kan het recyclen beginnen!
STAP 4: Recyclen
De gesorteerde batterijen gaan naar verschillende recyclers in Europa. Zij verpulveren de batterijen waarna ze in een vacuümoven gaan op 850°C. Zo winnen we metalen terug uit de batterijen, zoals ijzer, lood, zink en mangaan. Deze metalen dienen als grondstof voor het maken van nieuwe producten. Denk aan een fiets, pan of kaasschaaf. Zo krijgt jouw batterij een tweede leven! Op deze manier dragen we allemaal onze steentje bij aan het creëren van een verantwoorde groene circulaire waarde kringloop.